FAQ - kysymyksiä ja vastauksia

 

  FAQ - TOP 12
 

SCD-ruokavaliota itse käyttäneiden maallikoiden keskustelua FAQ kysymyksistä. TOP12 sisältää yksitoista kysytyintä FAQ kysymystä. Vastaukset ovat jälleen omakohtaisen kokemisen ja oppimisen tulosta, eivät lääketieteellistä neuvontaa.


Miten pysyn ruokavaliolla?
Mihin SCD vaikuttaa?

Mikä on SCD:n teho ja vaikutusten nopeus?
Kysymyksiä Introsta
Suomalainen vs ulkolainen hunaja? Onko eroa?
Miten syödä monipuolisesti SCD:llä? Yhden päivän ruuat?
Vitamiinit ja kalsium?
SCD ja yksilölliset muunnokset?
Ruuan ja oireiden yhteys? Onko sitä?
Paino ja rasvan käyttö?
Onko hedelmissä sakkaroosia?
Mitä tilaatte ravintolassa?FAQ 1. Miten pysyn 100%:lla ruokavaliolla?


Kannattaa liittyä tukilistalle. Lista on nk. Suljettu lista, jotta siellä olevien ihmisten yksityisyys säilyisi. Listalle pääsee ilmoittautumalla kirsille tai jollekkin jonka tietää kuuluvan scd-listalle. Neuvonta listalla tapahtuu maalikkovoimin niiden toimesta jotka scd:llä ovat jo pitempään olleet. Listalaisten mielestä empaattinen vertaistuki ja reseptien ja ideoiden vapaa vaihto ovat tärkeimpiä. Lokakuussa meitä oli noin 25, joulukuussa noin 30. Kyllä tietysti itsekseenkin pärjää, jos on riittävä motivaatio, mutta säästyy kantapään kautta oppimiselta ja keksintöjen uudellen keksimiseltä, jos saa vertaisseuraa. Mm. syksyn alussa järjestettiin Sipoossa SCD -kokkausviikon vaihde, jossa nähtiin ihan naamakkainkin. Eli vertaisryhmä on paras apu. Ja tietenkin se, että panostaa ruuan laittoon niin, että on sallittua syötävää aina käden ulottuvilla ettei kaupungilla nälissään sorru hampurilaiselle. Itsekurikin tietty auttaa, mutta sitä harvalta löytyy tarpeeksi. Listalle voi liittyä jo pelkän kiinnostuksen takia, ei ole pakko sitoutua aloittamaan ja kysellä aina saa. Eli mukaan vaan.

Jos haluaa pärjätä ilman kontaktia muihin SCD -ruokavaliota käyttäviin ihmisiin, niin paras tapa pysyä pois 'lankeemuksista' on varata itselleen riittävästi hyvää syötävää kotiin ja kylätilanteisiin. Myös kaupungilla on hyvä olla jotain purtavaa siltä varalta, että pikkunälkä yllättää. Ruokia kannattaa tehdä isot annokset kerralla ja pakastaa, niin ei väsyneenä tarvi ruveta kokkaamaan tai sortumaan no-no ruokiin. Leivonnaisia on hyvä ottaa matkaan evääksi ja on huolehdittava siitä, että syö usein ja pieniä annoksia jotta paino pysyy oikeissa lukemissa, eikä lähde laskuun. Tärkeintä on pitää valikoima tarpeeksi suurena syömisien suhteen jottei kyllästy ja uskaltautua kokeilemaan myös niitä uudempia ja työläämpiä reseptejä ilman ennakkoluuloja. Kukaanhan ei ole kokki syntyissään, se taito on opeteltavissa, kun vain viitsii. 'Väärät ' mielihalut kyllä unohtuvat ja lakkaavat kiusaamasta muutaman kuukauden kuluttua alottamisesta. Ihmismielessä vaan on niin paljon mutkia, että yksinkertaiset kieltäymykset tuntuvat aluksi suurilta vuorilta. Se illuusio kyllä haihtuu kokemuksien myötä, kun oppii käytännössä, että se vuori onkin vain pikku mätäs ja omat tottumukset ovat nekin muutettavissa. Rohkeesti vaan elämään uusia tapoja todeksi!

On myös hyvä muistaa sekin tosiasia, että itsekuri on opeteltavissa oleva ominaisuus, ei syntymä lahja eikä luonteenpiirre. Ihmisen luontainen laiskuus kyllä pyrkii määrittelemään sen juuri päinvastoin. Siksi myös tottumusten ja tapojen muuttaminen on opittavissa. Jos esimerkiksi harjaannuttaa itsensä ruuan ja syömistapojen suhteen, on itsekuria myös helpompi soveltaa muillakin elämän alueilla kuten kotitöissä, opiskeluissa ja työelämässä. Uuden ruokavalion voi ottaa haasteena, eikä itsekurin lisääntyminen elämässä suinkaan tee elämää köyhemmäksi vaan luo pohjan terveelle itsekunnioitukselle, mistä taas saavutettujen virstanpylväiden kautta seuraa tyytyväisyys

Tavoitteeksi voi aina ottaa 'tämän päivän' ja seuraavana taas vain 'tämän päivän'. Pitkiä jaksoja elämässä, joilla voi olla merkittävä vaikutus terveyteen, ei pidä ottaa kauhistellen ja pävitellen harkintaan, vaan luottaen siihen, että tämäkin muutos on minun parhaakseni ja siksi se muutos on mahdollinen. Tässä on varmasti monella länsimaalaiseen valmiiksi pureskeltuun elämään tottuneella kehittämisen ja parantamisen varaa. Itsekuri on osa oman elämän hallintaa, eikä siinä silloin ole mitään tiukkapipoisuutta. Turha stressikin vähenee, jos elämäänsä voi järjestellä itsekuria käyttäen, silloinhan asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen ja niiden toteuttamisen mahdollistaa juuri itsekuri. Samoinhan on minkä tahansa pitkän tähtäimen suunnitelman kanssa. Askel kerrallaan, mutta päämäärä selvänä.


FAQ 2. Mihin SCD vaikuttaa?

SCD-perustuu ruuansulatuselimistön yhden työvaiheen eli pilkkomisen mahdollisimman täydelliseen pois jättämiseen valikoimalla ruoka sellaiseksi, että pilkkomisen tarve on käytännössä olematon. tämä helpottaa ruuansulatusta. Muita SCD:n etuja on se, että pilkkoontumattomien hiilihydraattien aiheuttama ripuli, suolen pintasolujen liiallinen limantuotanto ja haitallisten bakteerien epätasapainottava vaikutus suolistossa loppuvat. Epäedullisten bakteerien mässäily pilkkoontumattomilla hiilihydraateilla taas aiheuttaa melkoista kaasun muodostusta, mikä jo ennestään sairasta suolta ärsyttelee vielä lisää.

Koska ohutsuolessa osa entsyymeistä vaatii kiinnityspintaa toimiakseen (mikrovilluksiin kiinnittyy), niin ripulin ja limakalvomuutosten vuoksi vaurioitunut suolen pinta saa mahdollisuuden levätä ja uusiutua. Näin ollen jatkossa entsyymeillä on mihin kiinnittyä, kunhan suolen nukka ja suolen limakalvot pääsevät elpymään ja paranemaan. Haiman entsyymit saa paremmat mahdollisuudet toimia, jos suolen pintasolukko toipuu taudista. Entsyymituotanto ei lopu siihen, siksi normaaliin ruokaan siirtyminen on mahdollista 2 vuoden jälkeen ruokavalion alotuksesta. Pilkkominen on sairaassa suolessa niin epätäydellistä että se provosoi tautioireita pahemmiksi. Siksi se on muutenkin syytä jättää pois syömällä SCD:tä, jotta se myöhemmin olisi täydellisempää, kun ensin saadaan suolenpinta kuntoon.

Jos yksi työvaihe, joka muutenkin on kaput sairaan suolen vuoksi - jätetään pois, on selvää että suolialueen onkelmat vähenee vähitellen. Kun ylimääräset huligaanit ja mielenilmaukset jääpi poies, suolen toipuminen voi alkaa. Kun siis yleistilanne on rauhallisempi, suoli saa pitkän toipumisajan ollakseen taas valmis toimimaan pilkkomisessakin. Tauti taas on puolustusjärjestelmän häiriö, ja oma päätelmäni on, että häiriö johtuu pitkälle näistä pitkistä hiilihydraateista, joiden pilkkoontumattomuus aiheuttaa ketjureaktioita huonoon suuntaan. Ruokavalio on länsimaissa erityisen epä- terveellinen ja suolistolle raskas. Mikä tahansa alue voi vingahtaa häiriölliseksi jos sitä rasitetaan liikaa. Suolisto on herkkää aluetta. Antibioottikuuri, hormonimuutos, elämän kriisitilanne tai joku muu vastaava voi olla tarpeeksi kohtalokas sille että arka limakalvo joutuu alttiiksi ruuanmolekyyleille. Jos osasia ruuasta jää tai jumiutuu suolen pintasolukkoon, puolustusjärjestelmä, joka on jo valmiiksi häiriintynyt säilöntä- lisä- ja väriaineista ja muista ympäristömyrkyistä, luulee soluja vieraiksi tunkeilijoiksi ja sota alkaa. Elimistö kääntyy itteensä vastaan.

Paksusuolessa tämä sitten vaikuttaa niin, että kun siellä on bakteerien suurimmat reservit oottelemassa ruuan saapumista, niin jos suolen sisältö eli ruoka jota syömme, ruokkii epäedullisia basiliskoja, niin ei ole ihme jos suolta kiristää ja vääntää ja säkenöi. nää basiliskot tuloo muuten myös ohutsuolen puolelle jos bakteerifloorassa ovat ne haitalliset basiliskot vallalla ja ruoka on liikaa sokeripainotteista. yksi pieni osa tästä on sitä hiivaa, mutta paljon suurempi ja haitallisempi vaikutus on muilla haitallisilla basiliskoilla ja niitten lisääntymisellä.

Ja taas...tää ei o mikää lääketieteellisen luento, vaan se mitä oon kaivamalla oppinu mein taudista.FAQ 3. Mikä on SCD:n teho ja vaikutusten nopeus?

<No, päädyttiin Azamuniin, tiukasta SCD:stä huolimatta, vessaelämä on vaan vilkastunut...

harmillista ja ikävää. joskus käy todella niin ikävästi, että scd ei ehdi apuun. ihannehan ois et kun saa diagnoosin ekka kertaa kouraansa, nii vois alottaa scd:n jo sillon kun oireet on mitättömät. Todellisuus on kuitenkin niin, että ruokamuutokset koetaan (mikä sitten käytännössä osoittautuu huomattavasti helpommaksi kuin alussa luullaan) niin rajottavina, et scd alotetaan sit viimosessa hädässä. Tosin Suomessahan meil ei oo kauaa scd:stä ollu mitää tietoo, joten ei siitä meit voi syyttää :)

Silti murehdin aina, kun kuulen että joku aikoo kokeilla scd:tä, jos menee kunnolla huonoon suuntaan. Koska normaalisti scd:n pureminen alkaa siinä eka vuoden huippeilla, ei ole mitenkään loogista ottaa scds:tä viimoseksi yritykseksi. Aika on siis turhan pitkä.

Tosin mainittakoon sekin, että mulla tämä oli viimeinen oljenkorsi, kun epätoivoissani ties kuinka monetta kertaa etin netistä 'mitä vaan' et selviäisin ilman 8:nnetta leikkausta. Ja mulla tää olejenkorsi tehos kunnon volyymillä 5:dessä päivässä.

Jos siittä vois jotenkin maksaa, että kaikilla menis samaa vauhtia toi vaikuttavuus, niin täs vois myydä vaikka päänsä jonkun seinäkoristeeksi... mie toivon kaikesta sydämestäni, että scd tois avun ajoissa niille joita leikkaus uhkaa. Ja vähentäis myös tuota roimaa lääkemäärää. Scd kyllä tehoaa, mutta että tuleeko apu sitten ajoissa, sitä voi vaan rukkoilla ja toivoo.


FAQ 4. Kysymyksiä Introsta

<oon nyt pari paivaa syony vaa keitettya porkkanaa ja tomaattia ja nayttaa silta, etta ne tulee <miltei sulamattomina ulos - onko taa normaalia intron alussa vai kertooko siita, etta keitetytkin <vihannekset on suolelle liian rankkaa pilkottavaa?

Alussa ja jonkin aikaa senkin jälkeen ruoka tai osa ei sula kokonaan, koska suoli ei yksinkertaisesti ole kunnossa. Vaurioiden korjautuminen vie kauan aikaa. Ei siis kannata pelästyä jos sallitut ruuat tulee osittain tai joskus (tai vaikka näin alkuun koko ajan) ulos sulamattomina. Pääasia on, että niiden sulamattomuus ei haittaa suolistoa, kuten SCD-kielletyt sulamattomina haittaavat. Kaiken lisäksi osa ruuasta on yksinkertaisesti sulamatonta. Esim. selluloosaa, jota on kasviksissa ei elimistö kykene sulattamaan.

<oon aika vasyksissa ja voimaton, vihannekset tokkii jo. ehka voisin pian koittaa kalaa tai <jauhelihaa...?

IntroDiet-ruokavalion aikana saa jo alussa syä kanaa ja kalaa ja naudanlihaakin kunhan kuulostelee tuleeko enempi väänteitä/ripulia kuin tavallisesti, jos tulee enemmän määrää voi pienentää ja koittaa sillä. Kanakeitto kun laittaa mukavia mausteita on hyvä. Myös liha oikein kunnolla keitettynä pitäis olla OK. Alkuun sekin ois hyvä soseuttaa, jos ei ole niin varma siitä passaako liha heti noin 'kylmiltään'. Kala on myös helposti sulava ja jos nyt et kuitenkaan vielä pannulla paistaisi niin keitettynä ois parasta. Siis voit ottaa kalaa ja jauhelihaa ja kanaa keitettynä (jauhelihan voi myös kevyesti paistaa, ja laitella vaikka sen porkkanan sekaan. vaikka ois oireita, voit huoletta koittaa jo perjantaina eka erän muffinsseja, jos haluat, kunhan syöt niitä eka päivänä vain 2 kokeeksi, maksimi päivää kohden sen jälkeen 4 kpl, että mahtuu muutakin. Kun alusta on kulunut 5 päivää voit ruveta myös paistamaan lihaa ja kalaa.

<viela lopuksi oisin kaivannu vinkkeja tai neuvoja kelta vaan siihen, mite miu kannattas nyt SCD:n <kansa edeta: oon ollu siis viikon introlla (keitetty kana, kala, jauheliha, keitetyt vihannekset, vesi <ja jo muutama muffinssi), heti alkuun ripuli loppu, samoin verentulo. ripuli kuiteski palasi ja nyt <viikonloppuna on taas ollu veriripulia useampaan otteeseen ja vessakaynnit <tihenee...masentaa, vaikka tiijan, etta pitaa olla karsivallinen, mutta koska dieetti on alussa nii <suppea ja tylsa, ni ei oikein motivoi SCD, kun ei se hyva vaihe kauempaa kestany.

Se, että alkuun oli jo pari päivää OK, on hieno homma. Sulla on siis jo varmuus siitä, että SCD tulee toimimaan sun kohallasi, vaikkeikaan ihan vielä. Siis ei oo syytä suurimpaan huoleen, eli siihen että tää ei tehois ollenkaan sun kohalla. Eli siis nyt sulla on oikeestaan jo täytettynä se neliö, että *1kk aikana* on ollu jotain positiivista muutosta parempaan.

***

<olin aatellu huomenna tehha ekan satsin jugurttia, etta saisin vaihtelua (sain sen uunin vihdoin <ok, kun vaihdoin erimerkkiseen lamppuun!). en siis tiijja, miten edeta: eli pysyako samanlaisella <introlla viela toinen viikko, vai supistaako entisestaa vaikka pelkkia vihanneksia joitain paivia <vai voinko hiljalleen kasvattaa ruokavaliota...se tuskin on jarkevaa, koska ripulia on...

Koska ruokavalion ei tulis olla kauempaa kuin sen 5 päivää Introa, niin suosittelen vaan kylmästi alotteleen silleen, että lisäät nyt vaikka alkuun keitetyt (tai mikrossa paistetut) hedelmät ja kypsän banaanin. Lisäksi rusinoita 1/2-1 dl päivässä. Ja miksi? Vaikka sulla on ripulia, ja vaikka asioihin on tullunna takapakkia, niin ruokavalion täytyy olla ravitseva, joten on parempi raskaisu alkaa laajentaa vähitellen ruokavaliota. Jugurtti pitäis ehottomasti saada pian kuvioihin, sillä se osittain keventää sun ruokasysteemejä. Nimittäin jos sitä pystyt syömään ja maustamaan sen erilaisin vaihteluin, niin päivän ruoka koostuis 3 (aamupala, välipala, iltapala) jugurtti ateriasta, ja yhdestä vihannes liha ateriasta. Tällöin suoli voi rauhottua nopeemmin, kuin pelkillä lihoilla ja vihanneksilla.

<onko kellaa ollu vastaavaa tilannetta esim intron aikana? voinko siis jattaa intron vasta kun ripuli <on jo lahes poissa...? sillon kylla voi pari viikkoa joutua olee tosi suppeella <ruokavaliolla..onkohan jarkevaa..

Monilla on. Tää on siis ihan normaalia, ei mitään poikkeevaa. Yleensä SCD antaa jotain positiivista pientä vinkkiä, että tää homma toimii vielä, mutta lakaa potkia sisään sitten vasta kenties kolmen viikon paikkeilla. Yleisin on niin, että eka kuukauden aikana menee heikosti ja on vain muutama vihje siihen että tää kuiteski jossain vaiheessa toimii,,,oot siis ihan normaali tapaus.

<vai pitaisko miu pyytaa vaikka lyhyt ja mieto kortisonikuuri, jos se auttas tan alkuun, eli <rauhottas tilannetta sen verran etta se dieetti ehka alkas purra paremmin...?

Jos alotat jugurtin syönnin, niin oota kaks päivää (älä oota yhtään jos menee huonoon kuntoon). Jos ei ala selkeesti loppumaan toi ripuliveri rundi, niin soita sille lääkärille, joka sua tavallisesti hoitaa ja kerro kuinka monta kertaa päivässä sulla on veriripuli ja kysy tarvisitkohan lääkitystä muuttaa, jotta tilanne rauhoittus? Tod. näk. lekuri määrää kortisonia lisää.

Siis Jugurtti käyttöön, samoin keitetyt hedelmät ja tummat rusinat ja kypsä banaani. Ja kaks päivää näitä kaiken muun lisäksi, ja sitten jos ei helpota kahessa päivässä niin, se kuuri. Kortisoni on sitä varten, että maha sais hiukka enempi aikaa ja sulla ois parempi olla. Tod nä. on, että sit kun lasket kortisonia pois, niin jos ei oo eka kerta, niin suoli ei tykkää sen vähentämisestä. Niissä tapauksissa siirry Introlle 2 päivää ja palaa sitten 3.na päivänä siihen kohti ruokavalioo, mitä jo noudatit. siis porkkanakana sose keittoo tai porkkanajauheliha sosekeittoo ja jugurttia ja banaania.

Jos sulla on lupa lääkäriltäsi, että tälläsissä tilanteissa (menee huonompaan suuntaan) saat itte nostaa kortisonia ylemmä ja ottaa kuurin ( esim. 30 mg alenevasti) niin sillon ei tarvi soittaa...mutta jos lupaa ei ole, niin soittaa sitten vaan sille lääkärille.

tää on siis sellanen sovellettu Intro, kostisonin laskemisen helpottamiseksi.

Koittasin myös sen, että jos sulla on herneitä ja pavunpätkiä niissä sekavihanneksissa ollu, niin käyttelisin lähinnä porkkanaa, kukkakaalia ja muita vihanneksia ja koittasin, voisko vika olla niissä. Jos on seinään alussa loppunu ripulit, voi olla, että joku ruoka ai ole sopinu ja siksi oireet uusi...tai sitten ei.

Siis vielä kerta....keitettyjä hedelmiä, banaania ja rusinoita ja jugurttia ja juustoa kehiin, herne ja pavunpalot pois. ja kuulostelemaan.

p.s. et sie hukassa ole...suurin osa normaaleista tautisista on samassa tilanteessa ko sie. Ja silti niidenkin kandee 100%sti pysytellä SCD:llä, koska vain se voi edistää tautiprosessin pysähtymistä.

***

< Help! Mitä tehdä, kun introkaan ei enää toimi edes colifoamin kanssa??

En tässä tilanteessa suosittelisi kovin usein Introlla käyntiä. Eli systeemi menee niin, että mennään ALUSSA Introlle, ja ollaan korkeintaan 5 päivää sillä, jonka jälkeen aletaan laajentaa syömisiä. Introlle mennään vain JOS tilanne pahenee todella ja silloinkin vain 2-3 päiväksi, ja jos se ei auta, on paras hommautua lääkäriin ja saada vahvemmat lääkkeet.

Yleisin systeemi on siis se, että SCD alkaa purra vasta sitten kun alkaa, eli odottelua ja odottelua. Tänä aikana lääkitys on tärkee ja lääkärissä ja päivystyksessä käynnit myös. Ei siis kannata turvata siihen, että jatkaa Introa loputtomiin. Introlla olla vain jos Inrtosta on HUOMATTAVA hyöty. Eli voi olla viikonkin, jos ei ala laihtua!!!! On siis syötävä ja tiheesti. Mut ei missään nimes sitä pidempään, ellei ole aivan pakko (muu ruoka ei mee alas).

Sotkeeko vilustuminen ilman lääkitystäkin suolistoa??

Aivan varmasti sotkee. Joillain Introsta on siinä apua, mutta jos flunssa on kovi pitkällinen voipi olla, että apu on aika mitätön. Jos flunssa pitkittyy, cU tai Crohni oireet pahenee, Intro ei auta ja alkaa laihtua, on parasta suunnata osastolle. Toivottavasti pian pääset 'langoille', yksin voi tehdä pahojakin virheitä...mm. laihtuminen ei ole taudin takia hyväksi. Ja se voi seurata siitä, että syö liian vähän tai yksipuolisesti tai tauti pääsee oireiltaan liian pahaksi. Lääkitys on hyvä olla ajan tasalla taudin oireiden suhteen.

***

<Eilen 2 keitettya munaa, paistettua lohta, pari tomaattisiivua, juustoa, jogurttia ja illalla tein jo <muffinsseja, ja vetelin pari parempiin suihin. Tanaan 1 muffinssi, tzatsikia, kesakurpitsaa, <juustoa, banaania. Eikohan tama tasta.

Jeps. jos ei ole oireksia, niin en usko siit mitään haittaa olevan jos alottelloo
suoraan sillä mikä paraalle tuntuu ja lisäilee vähitellen. Mut normaalitilantees oireita on ainakin jonku verran ja sillon on hyvä alottaa ihan Introlla niin hyvä jakso tuloo vikkelämmin, kun masu rauhottuuu. Mut kun niit oireksia ei ole, niin voi kyl alottaa saman tien kunnon syömiset.

Muissa tapauksissa (jos oireita on) ois hyvä alottaa introlla ja sit 2-3 viikon sisään sovitella kaikki sallitut paitti ne jois on 3kk tai 6kk raja. Eli aika tiheeseen tahtiin sille monipuoliselle jos ei tuu ropleemia eri ruokien lisäämisessä (selkeitä sellasia)

<Kuivatuissa aprikooseissa näyttäisi olevan kolmasosa sakkaroosia. Eihän niitä sitten <kannattaisi syödä, vai kuinka?

Jos kysymyksessä on sakariini eikä sakkaroosi, niin sakariini käy ja sakkaroosi taas on tavallinen pitkäketjunen sokeri joka ei käy. sakariini ei tosin ole hyvä virtsatien elimille ja on keinotekeoinen makeutusaine, mut pienis määris sitä voi käyttää. Mieluiten aprikooseja joissa ei ole rikkihappoa ja jotka on luomuna tehty, tai jos niitä ei löydy niin aprikooseja joissa on rikkihappoa mutta mitään sokereita ei ole lisänä. monosakkaridit siis käy, ei muut.FAQ 5. Suomalainen vs. ulkolainen hunaja? Mitä eroa?

<niin, onko vain suomalainen hunaja pastoroimatonta (kuumennettua)?

suomalainen on...muitten maitten säännöksii en tiä. Mutta mehlarihoitajalta saa kyllä kuumentamatonta hunajaa jos niin miärää. veikkaisin että useat maat tekee pastoroimatonta kieltämällä kuumennuksen, mutta noiden maiden listaa en tiedä.

<mutta suoraan ampparitilalta ku ostaa saapi varmaan ehtaa kamaa?

ampparit on eri hyönteisii ko mehlarit. miulla on pienenä ollu iskän kanssa yhteinen mehlaripesä ja ero on valtaisa. mehlarit on 'kesympiä' eivätkä pitä enempää ko kerran amppari voi pistää vaikka 5 kertaa ja ne on niit jotka niitä harmaita pahvihökötyksiä kyhää mökkiläisten riesaksi ja pistää vihaspäissään kuin mielipuolet viattomia tunkeilijoita. niiltä ei hunajaa heru vaikka puristais. Mehlarit on ruskeekeltaisia ja ampparit mustakeltasia.

eli saa...mehlaritilalta varmaa hunajaa, jos ei maan säädökset
jo estä hunajan kuumentelua.

Jos sitä ostaa sitä kreikkalaista tai muun maalasta nii ois paras ostaa suoraa tilalta, jos voi. Ja tarkistaa etttä ei ole kuumennettua eli ei ole pastöroitua. Koska jos on, kuten ulkomailla yleensä, niin hunajasta on tuhoutunu ne entsyymit jokka pitää hunajan molekyyli koostumuksen monosakkarideina.

Hunaja kannattais olla suoraan tilalta ostettu, jotta saisit varmuuden, että hunajaa ei ole kuumennettu missään vaiheessa -jos siis ulkomailta ostaa. Jos hunajan entsyymit tuhoutuu, hunajan monosakkaridi rakenne ei enää pysy. (pysyy juur entsyymien ansiosta monosakkarideina) Hunaja sisältää samoja sokereita joita on hedelmissä ellei sitä ole pastöroitu, kuten ulkomailla suurtuotannossa on yleensä tapana. Eli jos on kuumennettu jossain vaiheessa valmistusta, niin ei kannate syödä. Valmistajaan voi ottaa yhteyden.


FAQ 6. Miten syödä monipuolisesti?

<Minkälainen muuten on oma päivittäinen normaalidiettisi - semmoinen jossa on kaikkea ravintoa ja ainetta riittävästi?

aamupala: Lääkkeet, maitohappo gefiluskapselit, foolihappo ja D-vitamiinikapseli Banaani, rusinoita ja scd-jugurttia 5 dl

lounas: puoli pussia pakastevihanneksia yksi sipuli paistettuna (oliiviöljyssä) ja yksi neljäsosa lautasen ruokamäärästä paistettua jauhelihaa, poronkäristystä, pihviä, karjalanpaistia, kanaa tai kalaa

välipala: jugurttia 5 dl, pakaste marjoja soseena (tai muita hedelmiä tai tuoreita marjoja) rusinoita, jos haluun. 3 scd muffinssia tai 2 SCD-leipää voilla ja päällisillä laihaa teetä tai sitruuna puristettuna veteen

hunajaa 2 rkl + 1 tl siitepölyä (saa luontaistuotekaupoista) (tän voi ottaa jo aamulla)

päivällinen: syön sen mitä jäi lounaasta yli (en aina jaksa kaikkeeta) ja lisäksi teen salaatin, jossa on hedelmää tai vihannesta.

Iltapala: (voi jättää pois, jos tahtoo yövessat vähemmälle) mökillä grilliruokaa (paista porkkana lantteja, sipulia ja pilkottua tomaattia muurinpannulla ja yksi pihvi, pippuria ja suolaa päälle) kotona 5 dl jugurttia, banaania ja jäljelle jäänyttä marjasosetta sekasin (sauvasekottimella soseutus).

On syytä vaihdella päivä ruuan syömisiä niin ei kyllästy ja pitää liha määrä 1/4 osassa, jos ei tee ruumiillista työtä. Sillon voi olla puolet ja puolet. Samoin jugurtinkanssa syötäviä kannattaa vaidella ja testata uusia hedelmiä...jos on laiha jugurttiin voi lisätä mantelijauhoa.

tämmösiä...eli pyrkiä pitään monipuolisena se mitä suuhun pistää niin ei tarvi turhia vitamiinikapseleita suoleensa lykätä :) paras ois kuitenkin arvioiduttaa ruokavalionsa monipuolisuus ravitsemusterapeutilla, ettei tule ongelmia. Se mikä on minulle monipuolista ei ehkä ole riittävä sinulle.

 


FAQ 7. Vitamiinit ja kalsium

<Miten on kalsiumin saannin laita? Paljonko pitäisi syödä jugurttia tai juustoa?

D-vitamiinia näin pimeän alkaessa. lasten vitol (helmi) D-vitamiini on hyvä. Kalsiumia tulee kyllä tarpeeksi, jos opit syömään jugurttia kunnon tujauksen joka päivä. Eli kun syö isoja syvä puurolautasellisia kaksi tai enemmän (1 litra -1,5 litraa) niin pitäis tulla aivan tarpeeksi. Mössätyn hedelmän kuten banaanin laitto jugurttiin makeuttaa sopivasti, niin ei tunnu liian happamalta. Juusto kovettaa joillakin liikaa mahaa, mut sitä voi syödä ihan reippaasti. Näiden SCD-sallittujen maitotuotteiden käyttö on hyvää mitottaa mielummin aavistuksen liialliseksi kuin alakanttiin, koska kun suole ei vielä ole jees, on paremmat mahikset, että riittävä määrä onnistuu imeytymään. Eli kun lappoo sen litran päivässä, plus maun mukaan lisää niin riittä oivasti.

<Varsinkin jos on edelleen kortisonikuurilla?

Kortisonin kans on hyvä ottaa aamupalaksi jugurttia, siinä on maitohappobakteereita, joten masu tykkää vähemmän kyttyrää kortisonista. Samalla ois hyvä syyä kaksi kapselia Gefilus- tai muita mmaitohappokapseleita, koska kortisoni ja antibiootit rojauttelee hyviäkin bakteereja kumoon suolistossa. Eli mitä enemmän, sitä parempi oman hyvinvointisi kannalta. Kortisoni kuuri kyllä loppuu aikanaan, viimestään kun SCD alkaa kunnolla purra.

< Entä onko esim. appelsiinimehut joissa on kalsium lisättynä, sallittuja?

pitäs tietää mitä siinä muuta on. jos ei ole muuta niin voipi vappaasti juua.

<Tai voiko pillerikalkkia syödä?

ei ollenkaan välttämätöntä, ellei tilanteesi ole sellanen, että lääkäri on sen määrännyt. Niitä ei vissiin oikeen taho löytyä suomesta *SCD-laillisia*, ja kun tai jos saat jugurtin syönnin luistamaan, niin et todellakaan tarvi niitä. Jos jugurtin syönti ei onnistu ja juuuston kans on ongelmia, niin sitten on syytä ottaa kalsiumpilleri -vaikka *laitonkin*- esille.

<Entä muut vitamiinipillerit?

Foolihappopillereitä saa mm. luontaistuotekaupasta SCD-sallittuina ja ne on hyviä kortisonin vuoksi ja pitkään sen jälkeenkin koska kortisoni syö foolihapot miinukselle pitkiksi ajoiksi. Vitamiineja ei myöskään oikein löydy. Ruokavalio on siksi syytä rukata terveelliseksi, joten kun alotat Intron jälkeen voit lähettää päivän syömiset ja saat sit lisäehotuksia mitä lisätä ja mitä vähentää jne. Jos olet aliravittu tai puutostiloja on , on ehdottomasti syytä syödä vitamiinipillereitä, vaikka ne muuten olisi no-no.

 

 

FAQ 8. SCD ja yksilölliset muunnokset

<jos paistaminen aiheuttaa taudin pahenemista, miten scd siihen suhtautuu?

SCD ei ole ns.terveysintoilijan ideaalidietti, vaan sairaalle suolelle kevyempää työtä tarjoava rv. Kevyt työ taas perustuu siihen, että yksi työvaihe (pilkkominen) jätetään r.sulatuksesta pois kokonaan. SCD:llä on myös kasvisruokavaliota noudattavia.

Yksi kirjan periaatteista on se, että jos jokin ruoka tai jollakin tavalla valmistettu ruoka tuntuu huonontavan oloa, niin sen voi jättää pois. Eli jos sulla paistettu ruoka on onkelma niin BTVC kehottaa jättäämään sellaset ruuat pois. Muita mahdollisia syitä tiettyjen ruokien tai vaikka mausteiden pois jättöön on esim. allergia, jokin muu sairaus tai vaikkapa omat periaatteet(ei eläinkunnan tuotteita, terveellisyys näkökohdat, luomusuuntaus, kananmunien boikotointi jne.).

SCD:n tärkein teoria pitää pullonkaulana tietynlaisia hiilihydraatteja. Tämän lisäksi on yksilölliset fiksaukset. Paistaminen on yksi niistä.


FAQ 9. Ruuan ja oireiden yheys onko sitä?

Jos ajattelee mitä syö vuorokauden aikana, niin ei ole ehkä ihme, ettei riippuvuussuhdetta löydy. Aamupalalla out-ruokia on tukku kaupalla: sokeria mehussa, jugurtissa, aamumuroissa, hillossa. Laktoosia jugurtissa, maidossa, kaakaossa, aamukahvin seassa, viilissä, hyla-maidossa, aamupuuron ja aamumurojen joukossa. Puuroissa ja muroissa viljatuotteita, sokeria, maissia, tärkkelyspinnotteita. Ja välipalaksi sokerinen suklaapatukka (laktoosia ja tärkkelystä siinäkin). Lounaaksi jauhopohjaista kastiketta, lihapullia, joissa korppujauhoa ja tärkkelyksellä höystettyjä mausteita. Kaveriksi perunaa tai riisiä tai spagettia (kaikki out-ruokia) ja viljaista leipää sokeria imeneen kinkun kera. Jälkiruuaksi hylakermalla suklaavanukas (kaikki out) ja vahva kahvi kermalla ja sokerilla plus munkki. Loppu päivästä ja sen ruuista puhumattakaan.

Kun syö tasasin ajoin joka ruualla out-ruokia muodossa jos toisessa, niin negatiivisia vaikutuksia tulee niinkuin jatkuvasta humalasta. Kun out-ruokia on tasasesti joka välissä, ei ole ihme, jos ruoka ei tunnu vaikuttavan mihinkään. Jos jättää kaikki out-ruuat pois 1kk ajaksi, huomaa kyllä sen logiikan, joka peittyy tasasen out-ruokien nielemisen alle. Ei sitä muuten voi nähdä.FAQ 10. Paino ja rasvan käyttö

<Sitten vielä painosta, mun pitäisi syödä rasvassa uitettua ruokaa tai juoda suoraan pullosta <öljyä, että mä saisin ton painon pysyyn samoissa lukemissa. Mutta kun suolta on kerran <pätkäisty on liiallinen rasvan käyttö vain haitaksi sille tai kaiketi kenenelle tahansa. Alkaiskohan <tää paino pysyy ajan myötä paikallaan, vai pitäisköhän kehittää tähän jotain?

Paino näyttää olevan CU ja Crohnia sairastavilla joko tai. Eli joko liikaa tai ihan liian vähän. Enempi oon tavannu niitä, jotka edustaa enempi tuota jälkimmäistä. Mulle määrättiin viime syksynä, et aamumurojen maidosta 1/3 osa pitää korvata kuohukermalla ja että joka väliin pitääs laittaa voita ja voita ja suolaa pitäs muistaa syyä. Lääkäri selitti että pitäis saada ensin tuo syöminen kuntoon ja sitten se terveyskin alkaa mennä oikeeseen suuntaan. Musta asia on just päin vastoin. Jos saa suolen parempaan kuntoon, ei syömisen kanssa oo mulle mitään onkelmaa. Miehän syön kuin pieni peto, jos ei heti tarvi juosta WC:n suuntaan ja nähdä sitä tulipunasta ystävää koristamassa WC-pöntön koko allasta. Ja jos heti 5 minuutin jälkeen syömisestä tuloo sellanen olo, että suolet repee ja kuolee kipuun, niin onkos ihme jos ei ruoka maistu.

SCD:n kans on menny niin, että en tarvi lisäravintovalmisteista sitä 2 tehodiettaa päivässä, enkä sitä kermaa, enkä voita kuin joskus harvoin. Kun suoli alkaa toipua, paino normalisoituu myös. Vähemmästäkin määrästä ravintoa saa sen mitä energiankulutukseen tarvii. Paino on siis parempi kuin normaali, mulla tällä hetkellä, enkä enää niitä lisiä käyttele. Eli alituinen yrittäminen ja pakkosyöminen on loppunut ja pari ylikilogrammaakin on kintuissa ihan siltä varulta, että niitä jossain vaiheessa tarvis. Laihtuminen on elimistöllekki sen verta rasittavaa, että ko kehitys on tosi hyvä. SCD on sen verta tasapainonen ruokavalio, että laihtuminen ja lihominen pitäs sillä saada hyvin kuriin.

Kuitenkin sekin taas vie aikaa. Eli jos nyt on liikapaino-onkelmia niin pitemmän tähtäimen hidas laihtuminen on hyvä eli sillon katellaan, että käytetään jugurtissa vaaleensinistä maitoo ja Syödään mielummin jugurttia kuin juustoa. Ja paistamisessa voi korvataan oliiviöljyllä ja leivonnassa kannattaa kokeilla voin jättämistä kokonaan pois taikinasta. Ainakaan muffareissa ja monstereissa ei oo ollu mitään onkelmia voin pois jätössä, pysyvät paremmin kasassa ja ovat matkustuskelposta naposteltavaa.

Jos taas on toisippäin, käytetään kevyt tai vaikeemmassa tapauksessa kulutus maitoo jugurtinteossa. Jos sekään ei riitä niin 1/3 osa tai puolet tai jopa kokonaan voi korvata maidon kermalla, jos saa suustaan alas niin paksua tavaraa :) Ittelläni ei ollu alkuaikoina mitään onkelmia syödä jugurttia joka oli tehty 1/2 maidosta ja 1/2 kermasta. Voita paistamiseen ja leivontaan, mutta myös sitä oliiviöljyä, koska se alentaa kolesterolia, samoin mantelipitosta tavaraa, sama vaikutus. Eli terveydellisiä näkökohtia ei kannate unohtaa ja mielummin tietty käyttää vaikka rasvasempaa maitoa ja avokadoja, kuin paistaa ruokaansa liikaa. Paistaminen kun voi joillakin myös lisätä oireita. Ja voisilmän voi laittaa kyllä keitettyjen vihannesten päälle tai kukkakaalimuussiin ja suolen takia on hyvä välttää paistettua, niin ettei tule liian usein.

Eli jos suoli on vaurioitunu, ei kannate ihmetellä jos tarvii enempi energiaa ja rasvaakin kuin muut. Ei myöskään tarvi ihmetellä sitä, jos ruuansulatuselimistön sairauden takia aineenvaihdunta on nii pielessä, että paino kasvaa liikaa....tai on aina ollu sitä. Kun suoli alkaa korjaantua, monet muutkin asiat tasottuu ja sillon syömistapa- muutoksilla on juuri ne toivotut muutokset eli saa vähitellen lopetella pakkosyömisen tai pakkosyömättömyyden, josko se siis johtuu lähinnä ruuansulatuskanavan tai siihen välillisesti liittyvien hankaluuksien onkelmista. Ruuansulatusjärjestelmän vaurioituminen vaikuttaa laajasti immeesen terveyteen, mutta ei toki ole kaikkien muiden mahdollisten ittellä olevien sairauksien isä eikä äiti. Eli niiden onkelmien, jotka johtuu suoraan tai välillisesti suoliston epäkunnosta, pitäis poistua vähitellen kunhan SCD alkaa puremaan kunnolla ja suolisto toipumaan.

Siksi rasvan käyttö on onkelmallista asettaa sellaseksi, että se miellyttää kaikkia SCD:tä käyttämään aikovia. Ja kun tähän sörsseliin vielä lisätään se, että rasvaa pidetään epäterveellisenä ja monien mahaoireiden pahentajana, niin aikamoisessa voiristiriidassa ollaan. Systeemi on kuitenkin niin, että laiheliinien rasvat mänöö pönttöön ja vain hitusen elimistö pystyy siitä voi määrästä imeyttämään käyttöönsä. Kun siis näin on pitää melekin syödä paketillinen voita viikossa, että sais etes sen teelusikallisen imeytymään luihinsa...Siksi rasvasuus prosentti on alipainosille oleellinen asia mikä pitää pitää korkeella. Rasva on energiaa, ja sitä on pakko saada riittävästi, muuten on kokoajan uupunut ja tauti iskee paljon helpommin, koska alipainonen ei voi pitää kuntoaankan mimmosessakaan kunnossa, kun hätinä jaksaa sen lusikan nostaa.

Sitten taas on eri juttu, kun SCD alkaa tehota. Siinä vaiheessa rasvapuoliseksi alussa laitettua SCD:tä on syytä keventää ja tehdä suurinpiirtein samat hommat kuin vähärasvasella SCD:llä. Elikkä kun rasvat sitten alkaa imeytyä voita käytetään harvemmin ja oliiviöljyy enemmän. Taas ne joilla on ollu paino-onkelmia toiseen suuntaan, voivat hiukka normalisoida voin käyttöä ja vaihtaa vaikka puolet rasvattomasta kevyt maitoon. Eli loppujen lopuks molempien syömiskulttuuri pitäis normalisoitua.

Ja vielä sellanen asianhaara, että jos on tiedossa fyysisesti tai muuten erityisen vaativa ajanjakso, niin hunajan ja paistettujen ja palkokasvien määrää kannattee tiputtaa ja jugurtin rasvasuustasoo nostaa. Ja käyttää avokaadoa paljon. Jotta sais tarpeeksi energiaa ja jotta kenties hiukka ylikierroksilla käyvä elimistö ei herkistyisi ja aktivoituisi epätykkääväksi sen mielestä liian hunajan tai muiden mahaa lievästi ärsyttävien ruokien takia. Eli kun stressitaso kasvaa, ruuansietokyky pienenee. Kun taas tiukempi vaihe on ohi, voi hunajaa taas syödä enempi ja palkokasvejakin yms. paljon runsaammin. Mikä ei tietty tarkota sitä, että joku nyt sitten kokonaan jättäis ne pois ruokavaliostaa pelon vuoksi...ne siis on SCD sallittui, mutta määrää on hyvä säädellä stressin mukaan.FAQ 11. Onko hedelmissä sakkaroosia?

Suurpahoitteluni kun en oo kerinny vastaan tähän tärkeeseen juttuun aiemmin...Mutta siis, joooo, sain siltä kyllä kommentit. Ja homma on niin, että esim ne banskut, jotka on mitattu, eivät muutenkaan olisi SCD sallittuja. Jos ootta huomanneet, niin siinä vaiheessa, kun meille banskut on sopivia, eli kypsiä, niin ne kaupantädin mielestä menee joko ale -koriin tai kompostiin. eli siis ne ruskeet pilkut jokka ei oo mitenkään pilallisia sisältä, vaan siis kypsiä (ei ruskeeta sisällä vielä, jos ovat kolhuitta säilyneet). Mittaukset (ne siellä elintarvike www-sivulla) on siis 99,9999% varmuudella tehty SCD-laittomista raaoista banaaneistä. Samoin on banaanin tärkkelyksen kanssa. Tärkkelys pilkkoontuu sokeriksi ja siitä monosakkarideiksi, kun hedelmä KYPSYY. Siis syökee vain kypsiä hedelmiä!!! Tai kypsytelkää niitä pimeessä kaapissa ilman muovipussia jonku aikaa.

Mitä taas sitten tulee muihin hedelmiin, niin Deborahille (cat) kirjuutin. Hedelmissä on raakana ja puoliraakana *paljonkin* sakkaroosia, mutta on aivan eri juttu, että tuo sakkaroosi on hedelmissä, joissa entsyymit kypsyttää hedelmää sen poiminnan jälkeenkin ja pilkkoo koko ajan niitä mahdollisia tärkkelyksiä ja sokereita pois sallittuun muotoon päin. Eristetty hedelmistä tai juureksista tai muista kasvi-aineista erilleen otettu tärkkelys tai sakkaroosi on se joka ei meille käy. Poikkeuksena on maissi ja riisi ja soija ja peruna ja palsternakka, joissa on kypsinäkin vääränlaisiä hiilihydraatteja koko pulleus täynnään. Samahan on hunajankin suhteen, entsyymit kun kuoloo kuumuuvessa, niin jää ilman kontrolloijia ne hiilihydraatit ja net voi takasin kiteytyä ajan myötä. Siksi me ei siis osteta pastöroitua eli kuumennettua hunajaa, jota siis löytyy Suomessa ainoostaan ulkolaisten hunajien muodossa.

Mitä sitten kuivattuihin hetelmiin tulee, niin kuten cat tuossa toteaa, niin ne ei välttämättä kaikille passaa siihen alkuun, mutta myöhemmin ja loppujen lopuksi kyllä. Eli kaikkien masu ei kestä sitä, että suht raa'at hedelmät on kuivatettu ja niihin on jääny jonkuverran enempi sitä *kypsymätöntä hedelmän sokeria/tärkkelystä*, mitä kypsissä taas ei oo. On siis nähtävissä ero siinä, että kokonaisesta ruuaksitarkotetusta hedelmästä syötynä on todettu tutkimuskissa että SCD:llä olijat kestää niitä paljo paljo paremmin ja sitten taas siitä kokonaisesta kasvista/hedelmästä EROTETTUNA oleva sokeri/tärkkelys, joka on ehdoton no-no SCD:llä. eli kattotte oireksien mukaan....vähän niinko jokku tekee hiivadietin kanssa. Täysin kypsässä hedelmässä on hitusen verran ns scd no-no aineita, mutta koska ne tulee luonnollisessa muodossa hedelmissä, niin sen on todettu olevan sopivaa syötävää SCD:llä.

Tää on siis hiilihydraattien suhteen MAHDOLISIMMAN optimaalinen ruokavalio eli se mitä suinkin luonnostaan kyetään jättään niistä pitkistä pois on osoittautunut tehokkaimmaksi Spesific Carbonhydrate Dietin suhteen. Se siis on mein taudille parasta lääkettä.

 


FAQ 12. Mitä tilaatte ravintolassa?

<Hei nyt mie toivoisin vinkkeja kaikilta teilta scdlaisilta, jotka kaytte ravintoloissa joskus syomassa. ite en oo <varsinaisesti viela kayny ulkona syomassa, mut tarkotus ois. joten kertokaa, miten toimitte? tilaatteko yleesa <jotai <listalta ehka pienin muutoksin vai pyyatteko aina jotai suoraa ohi listan? luetteletteko mita voitte syya vai <mita ette <voi?

Käytihin viikonvaihteessa Cumuluksessa syömässä perheen kanssa.Tavallisesti teen niin, että tilaan

lehtipihvin
grillipihvin
tai sisäfile pihvin

ilman katsiketta ja pelkkiä keitettyjä vihanneksia tai salaattia (ilman salaattikastikkeita) Painotan vaan että ei mitään
kastikkeita ja perunaa tai riisiä en saa syyä. Hyvin on menny. vain yhesti unohtivat pyynnön ja laittoivat salaattiin kastiketta.

> ymmartaakseni turvallisia ruokalajeja ois esim lehtipihvi, mut enta joku grillattu kala tai kana? liha tokkii...

kana voi olla marinoitu. en oo tilannu. Kalalle oon allerginen. pihviä vaan kehiin. tai sitte kyssyy et onko teillä marinoimatonta kanaa. ja ottaa ja sanoo ettei Curryä sitten. Yleensä ei käsittääkseni käytä valamiita kaupan seoksia vaan omiaan.

> enta mita jalkkaria? marjoja ehka?

alkuruokiin olen vaihtanna siinä vaiheessa. Pinjan simenniä paahdettuna, hunajamelonia, jäävuorisalaattia, oliiveja, tomaattia ja sipulia. Marjat voi olla hyvä, mut mitä syöt sen kanssa? (jos ei oo sokeria) Oisko trooppiset hedelmät kiva?

***

Ite oon aina sanonut vaan, että ei soijaa, perunaa, riisiä tai muuta tärkkelystä, sokeria, siirappia, laktoosia eikä mitään viljatuotteita, ei edes gluteenittomia. Onhan siellä joskus ollut sitten maissia sun muuta, mutta nehän on helppo jättää syömättä. Siinä mielessä itekin oon päästänyt niitä helpolla, kun en oo alkanut selittämään siemenistä, tai merilevästä tai valkosipulijauheesta tai currystä, mutta niitä harvemmin niissä pihviruuissakaan on. Ja hyvin on mennyt tähän saakka.

**
Ihan noin minäkin teen.... maustamisessa kokeilla meinaa mennä sormi suuhun, mut useimmilla on jotain yrttimaustetta ja voita ja öljyä saa käyttää ja suolaa (en ole kysynyt mitä suolaa se on, kun en nyt joka päivä syö raflassa).

Kunhan liha on alkuunsa käsittelemätöntä, niin kaikki sen jälkeen on helppoo. Dennis- nimisessä ravintolassa (ainakin Hesas) marinoinnissa käytetään vain öljyä, kun marinoivat sen itse! Valmiissa ravintolaan tulevissa marinoinneissa käytetään soijaa ja seosmausteita, jotka ei meille sovi!! Tarkistin asian tyttäreltäni kans juuri...

Vihanneksia miettiessä on hyvä jutella vähän aikaa, että selviää, mitä keittiöstä juuri tänään löytyy. Jos ei oo porkkanaa, niin ei passaa hermostuu. Joskus on vain tomaattia, sipulia ja paprikaa... mut usein myös munakoisoo ja kesäkurpitsaa ym. Jo pidenpään dieetillä olleet täydentää raastepöydästä, kun kysyy vaan onko käytetty sokeria, jos on jotain lientä salaatin joukossa.

Jälkiruokana tyydyn pakastemarjoihin tai hedelmmiin, joissa ravintolassa ei useinkaan oo sokeria, koska sokerittomia asiakkaita on pilvin pimein heillä palveltavian. Yleensäkin "ruokarajoitteisia" on nykyään niin, ettei tarvii
todellakaan ajatella, et olis jotenkin vaivaksi. Se on ravintolan arkipäivää... ja mehän maksamme siitä palvelusta... mitä vielä jäi....

niin, Kreikassa ymmärrettiin hyvin käsite "kuiva punaviini" meikäläiset tarjoilijat eivät... no, kunhan ei tilaa Roseeeta, niin hyvin menee. Joskus oon vaihtanu, jos suuhun tuntuu makeelta, kun olen pyytäny mahdollisimman kuivana...
Tässä asiassa saat opettaa mua, kun tiedät varmaan enemmän...

**
vielä lisäystä,,,, et alotan aina sitä, et kysyn marinoimattomana kanaa tai possua! Ne on mielestäni parhaiten sulavaa ja possun rasva käyttäytyy elimistösä aina sulavammin kuin naudan!

Aamupaloista Kreikan terveisissäni kirjoitinkin... pika-vaihtoehtona missä tahansa, jossa on keittiö, käy esim kinkkumunakas, joka yleensä... ja pyydettynä varsinkin tehdään ihan veteen ja maustetaan toiveiden mukaan. Kinkun tilalla voi olla muutakin ,,, ja sieniä ym. Kasvis-immeisille en osaa sanoo muuta, kuin et tehän osaattekin itse keksiä ja kokki vaan tekee!

Kahvilassa poiketessa otan esim kinkku/juustosämpylän ilman sämpylää! Usein laittavat oikein monta siivua, kun ei kerta leipää tuu! Ja hinnan kohdalla miettivät...."oisko 10 mk liikaa?"

Eihän tää aina oo helppoo... mutta kannattaa ainakin tän hetken (7 kk remissio) kokemusten valossa.

***
minä tilatessa kysyn, että mitä esim.grillipihvin kanssa on lisukkeena ja sitten pyydän poistamaan ne jotka ei käy.
sitten pyydän korvaamaan perunat yms. tuoresalaatilla ilman kastiketta.hyvin menee joka kerta. tuolla grand marinassa tekivät ihan mua varten höyrykypsytettyjä vihanneksia..aivan ihanaa..nammmm jälkkäriksi pyydän hedelmiä tai marjoja ilman sokeria ja joskus kysyvät saako hunajaa laittaa ja hyvää on. niin marinassa sain ison lautasellisen mansikoita,päärynää ja tuoretta ananasta...jos ulla tuut helsinkiin ja haluut syödä hulppeesti niin suosittelen hotel grand marinaa, mutta kaikissa keskustan mestoissa saa hyvää ruokaa kyllä. Anna vaan selkeät ohjeet niin mielellään toteuttavat.

***
Käydään, käydään ravintoloissa. Kursseilla ollessani olen etukäteen tilannut vain pääruoan: marinoimatonta kanaa tai kalaa ja mausteeksi vain suolaa ja pippuria (ovat varmistaneet vielä ennen ruoan valmistamista mitä haluan) lisäksi höyrytettyjä vihanneksia. Alkupalaksi ovat tuoneet salaattilautasen ilman kastiketta ja jälkiruoaksi sokeroimattomia marjoja tai hedelmäsalaattia. On toiminut hyvin kahdella eri kurssilla.

Ystävien kanssa ollaan syöpötelty Helsingin keskustan hyvissä ruokapaikoissa ja tosi hienosti ovat suhtautuneet ruokatoivomuksiini ja ovat itsekin ehdotelleet jotain lisää josko sopisi. Kanaa ja kalaa olen syönyt pääasiassa, koska naudanlihapihvejä söin tosia harvoin ennen ruokavaliotakin.Viinejä en ole vielä uskaltautunut maistamaan.

Sivun alkuun !